ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Vogelgriep - ophokplicht

Na het ontdekken van vogelgriep in Lebbeke op 1 februari, werden diverse preventieve maatregelen zoals het ophokken en een verbod op verzamelingen en markten genomen. Het FAVV benadrukt dat deze maatregelen in de eerste plaats genomen worden om alle in gevangenschap gehouden vogels te beschermen tegen een infectie met vogelgriep, die zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk is voor deze dieren. Loopvogels (struisvogels) zijn even gevoelig als andere vogels.

Ophokken of afschermen betekent in regel dat pluimvee en andere vogels opgesloten worden in een hok of een stal. Toch is het ook mogelijk om de vogels nog steeds buiten te houden of te laten, maar dan enkel op een terrein of een deel van een terrein dat volledig – zowel langs de zijkanten als langs boven – met gaas of met netten is afgesloten. De mazen van het gaas of het net mogen maximaal een diameter van 10 cm hebben, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden. Deze voorzorgsmaatregel is bedoeld om directe contacten te verhinderen met wilde vogels die vogelgriep kunnen overbrengen.

Het ophokken is verplicht voor alle pluimvee, inbegrepen struisvogels en andere loopvogels, en alle andere in gevangenschap gehouden vogels in het ganse land en dit zowel voor professionelen als voor particulieren.

Voorlopig geldt deze ophokplicht nog tot en met 10 maart 2017.

Toegevoegd op donderdag 2 februari 2017