Gemeentehuis

Kerkplein 3
9667 Horebeke

055/45 52 35
info@horebeke.be

Openingsuren

Maandag tot vrijdag:
09:00 - 12:00
Maandagavond:
17:00 - 19:30

Fiets- en wandelroutes

Fietsroutes

Mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen

Sinds het voorjaar van 2014 is Horebeke aangesloten op het mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen. Met een start aan Café In den Trap Op, kan men aansluiting maken op de lussen van Zwalm (aan het Sint-Kornelisplein) en deze van Oudenaarde (aan Brouwerij Roman). Via de lus van Zwalm kan ook heel gemakkelijk de aansluiting worden gemaakt met de lus van Brakel.

Wandelroutes

Wandelroutes door het Burreken

Het Burreken is een sprookjesachtig stukje Vlaanderen in het hartje van de Vlaamse Ardennen.
Het gebied heeft alles om een natuurgebied van uitzonderlijke waarde te zijn: ongerepte riviertjes, oude bossen, prachtige valleien en steile heuvels.

Wegens zijn natuurwetenschappelijke en esthetische waarde is het gebied sinds 1980 een geklasseerd landschap. Bovendien is het Burreken erkend als een Natuurreservaat, VEN- en Habitatrichtlijn gebied, waardoor het van een aantal extra beschermingen geniet. Het is een van de laatste natuurlijke stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Hier maak je kennis met een kleinschalig landschap zoals je er nog maar weinig vindt in Vlaanderen.

Natuurelementen als hagen en houtkanten verbinden de akkers en weiden met elkaar. De kabbelende bronbeekjes doen denken aan de Ardennen. Het zal u dan ook niet verbazen dat het Burreken ecologisch hoge ogen scoort. De uitbundige voorjaarsflora van bosanemonen, boshyacinthen en sleutelbloemen zorgt voor een echt kleuren pallet. De vele houtkanten welke het gebied rijk is zijn een thuis voor zeldzame soorten als Sleedoornpage, Eikelmuis en Geelgors. In de uiterst zuivere beekjes kan je nog de vuursalamander en de Beekprik aantreffen.

 

Aan de ingang van het natuurgebied het Burreken starten twee vaste wandelroutes: de eikelmuisroute en de vuursalamanderroute. Beide routes vertrekken aan Perreveld ter hoogte van N°14 te Zegelsem.

Het Burreken is in beheer van Natuurpunt vzw.
Een tiental vrijwilligers , ondersteund door 300 lid-gezinnen, zorgen voor begeleide wandelingen, inventariseren de aanwezige natuurwaarden en beheren de natuur met het oog op het versterken van de biodiversiteit.
Heb je interesse in een begeleide wandeling of wil je graag een natuurgids reserveren?
Neem dan contact op met Natuurpunt kern Rondom Burreken op contact@burreken.be

De lengte van de Vuursalamderroute bedraagt 7,5 km.
De lengte van de Eikelmuisroute bedraagt 7 km.

Meer info via de website van het Burreken.

 

Meer informatie kan u vinden op www.wandelroutes.org en www.vlaanderen-fietsland.be

U kan ook uw eigen wandeling in en rond Horebeke uitstippelen via het knooppuntennetwerk "Getuigenheuvels" en "Zwalmvallei".

Wandelen in de Vlaamse Ardennen Horebeke