ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

WAT MET GFT?

vrijdag 2 februari 2024

In de media verschenen nogal wat berichten over een verbod om GFT (groente- fruit- en tuinafval, daar horen ook etens-resten bij) bij het restafval aan te bieden vanaf 2024. In onze regio verandert er voorlopig echter niks.

Kort samengevat is het zo dat er in lokale besturen die reeds een GFT-inzameling hebben, geen GFT meer bij het restafval mag vanaf dit jaar.
Besturen die nog geen selectieve inzameling van GFT aanbieden, moeten hiermee uiterlijk vanaf januari 2026 starten. Het verbod om GFT bij het restafval aan te bieden, gaat dan in vanaf de start van de selectieve inzameling van GFT.

LET OP: bedrijven en evenementorganisatoren moeten hun GFT wel reeds selectief aanbieden vanaf 2024.

Waarom is een selectieve inzameling van GFT nodig?

Het Lokaal Materialenplan 2023-2030 (OVAM) dat in mei 2023 definitief werd goedgekeurd, heeft een ambitieuze doel-stelling voor ons restafvalcijfer. Tegen 2030 zou een inwoner uit ons werkingsgebied maximum 90 kg restafval per jaar mogen produceren.

Een van de belangrijkste actiepunten in het plan om deze doelstelling te behalen, is het gescheiden inzamelen van bioafval. Dit zorgt voor een daling van het restafvalcijfer en maakt het bovendien ook mogelijk om het GFT te verwerken tot waardevolle compost en biogas. Daarom legt het plan een selectieve inzameling van GFT op in alle steden en gemeenten vanaf 2024.

Waarom is er bij ons geen selectieve inzameling van GFT vanaf 2024?

De voorziene deadline is voor heel wat intercommunales niet haalbaar. Dit werd reeds aangekaart na de publicatie van het ontwerpplan. Toch bleef de deadline behouden. Voor IVLA is het grootste struikelblok de levertermijn voor vrachtwagens met een weegsysteem. Deze bedraagt makkelijk een jaar. OVAM erkent de krappe deadline en bood intercommunales de mogelijkheid om uitstel aan te vragen voor de selectieve inzameling van GFT.

Ook IVLA diende een aanvraag tot uitstel in. Deze werd recent goedgekeurd. Door deze goedkeuring kunnen inwoners uit ons werkingsgebied hun GFT nog reglementair bij het restafval aanbieden.

Dit uitstel geldt enkel voor huishoudens. Bedrijven en evenementorganisatoren moeten hun GFT wel verplicht apart sorteren vanaf 2024.

In afwachting van een selectieve inzameling, voorzien we een flankerend beleid om toch reeds zoveel mogelijk GFT uit het restafval te weren. Zo organiseren we infosessies rond thuis-composteren en restjeskoken. We bekijken ook de mogelijk-heid om een groepsaankoop kippen te organiseren en zetten onze schouders onder een campagne tegen voedselverlies.

Wat betekent dit voor u als inwoner?

Wat moet ik vanaf 2024 met mijn GFT doen?
Tot de selectieve inzameling in onze regio effectief van start gaat, kan je je GFT nog reglementair aanbieden bij het restafval.

Misschien zijn de flankerende maatregelen ook wel iets voor jou? Hou www.ivla.be in de gaten of volg onze facebookpagina www.facebook.be/ivlaintercommunale om op de hoogte te blijven.

Wat gaat het kosten?
Dat weten we momenteel helaas nog niet. Wanneer de overheidsopdrachten worden gegund, hebben we meer zicht op de kostprijs en bezorgen we een voorstel aan de lokale besturen.

Hoe kan ik een GFT-container krijgen?
Dat wordt allemaal haarfijn uitgelegd via een communicatiecampagne. Deze campagne gaat van start zodra we meer zekerheid hebben over de voorziene timing.

Wat mag er allemaal bij GFT?
Bij de levering van je container ontvang je een informatiebrochure over wat wel/niet bij GFT mag worden aangeboden.

Blijf op de hoogte

Wil je graag op de hoogte blijven over de stand van zaken rond de GFT-inzameling? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief via www.ivla.be.

INfosessies 

Thuiscomposteren
do 28/3/24 om 18u
Meersbloem-Melden 46A, Oudenaarde 

Info en inschrijven via www.ivla.be of 055 30 27 13

Koken met restjes
za 20/4/2024 om 14u
Meersbloem-Melden 46A, Oudenaarde
Info en inschrijven via www.ivla.be of 055 30 27 13

Lees verder

Start rioleringswerken in de voetweg tussen Auwerikstraat en Korsele

vrijdag 26 januari 2024

Vanaf vandaag start Aquafin met de rioleringswerken in de voetweg tussen de Auwerikstraat en Korsele.

Om de riolering aan te sluiten in Korsele moeten ze ook in de rijweg werken. Er zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn gedurende enkele werkdagen.

De bewoners werden reeds verwittigd door de aannemer.

 

Wil je op de hoogte worden gehouden van deze werken? Dat kan per mail, via WhatsApp of beide.

Lees verder

Junior Techniekacademie - start 31.01

donderdag 25 januari 2024

Zit je in het 3de of 4de leerjaar? En heb je zin in een nieuwe creatieve uitdaging?

In de Junior Techniekacademie neem je deel aan workshops, waar je onder begeleiding van 2 techniekcoaches boeiende STEM-projecten maakt!

Wanneer?

De workshops gaan door op woensdagnamiddag van 13u30 โ€“ 15u30  van 31 januari tot en met 13 maart 2024

 

Waar?

In OC Arcadia, Bovenstraat 2a , Horebeke

 

Kostprijs?
Voor de hele reeks betaal je 70 euro, en na afloop van de workshops wordt een fiscaal attest kinderopvang bezorgd. Ben je lid van de Gezinsbond? Dan krijg je 10% korting op je lidkaart.

 

Hoe inschrijven?
Ga naar https://techniekacademie-horebeke.be/inschrijving.

Per groep kunnen maximum 20 kinderen deelnemen.

 

Meer info vind je op www.techniekacademie.be

 

 

 

Lees verder

Update wateroverlast 06.01.2024

woensdag 3 januari 2024

Update wateroverlast 06.01

De waterpeilen dalen, de situatie op het terrein is overal onder controle.

De provinciale fase van het rampenplan blijft aangehouden tot na het weekend, ingevolge de waakzaamheid en de huidige operaties op het terrein (zoals pompwerkzaamheden).

Vanaf de nacht van zondag op maandag worden vriestemperaturen voorspeld.

Bescherm natte infrastructuur (bv. leidingen). Staat er water in de kelder? Pomp het water zo snel als mogelijk weg. Beschik je zelf niet over een (geschikte) dompelpomp, vraag dan eerst hulp aan vrienden of familie. In tweede instantie kan je hulp vragen van de brandweer via het digitaal formulier op www.1722.be of de website van jouw hulpverleningszone.

Let op voor plaatselijke gladheid in straten die onder water hebben gestaan.

Ondergelopen weilanden kunnen toevriezen, maar ga niet zomaar het ijs op. Dit kan gevaarlijk zijn.

Lees verder

Vuurwerkverbod voor particulieren in de provincie Oost-Vlaanderen

vrijdag 29 december 2023

Vuurwerkverbod voor particulieren in de provincie Oost-Vlaanderen van 29/12 tot 01/02.

Het KMI voorspelt momenteel windstoten van minimum 55 tot maximum 75 km/u. Het is in deze weersomstandigheden erg gevaarlijk om vuurwerk af te steken, zeker als je daar niet voor opgeleid bent. Daarom is het tijdens deze periode verboden om bij jou thuis of op een andere feestlocatie vuurwerk af te steken. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein is in deze periode niet toegelaten.

https://bit.ly/3H26PMk

 

 

Lees verder

Gemeentelijke diensten - eindejaarsperiode

donderdag 21 december 2023

Onze diensten sluiten even de deuren tijdens de eindejaarsperiode. We zijn ๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—น๐—ผ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ ๐Ÿฎ๐Ÿฑ ๐—ฒ๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฒ ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฐ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ป ๐Ÿญ ๐—ฒ๐—ป ๐Ÿฎ ๐—ท๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ.

 

Lees verder

Afhaling gratis boompje gemeente en/of plantgoed RLVA

donderdag 30 november 2023

๐ŸŒณBestelde u een gratis lindeboompje van de gemeente en/of betalend plantgoed met de boomplantactie?
Dan stuurden we u een email met het tijdslotโŒš๏ธ voor afhaling op zaterdagvoormiddag 2/12. Neemt u bij het ophalen van uw eigen boompje ook boompjes mee voor mensen uit een ander tijdslot, dan is dit uiteraard geen probleem.

Voor deze gelegenheid zal de verkeerssituatie โš ๏ธ rond het Kerkplein licht aangepast worden. U zal dienen in te rijden langs het kleine straatje aan de achterkant van de kerk en het wegrijden zal verlopen via het Kerkplein aan de voorkant van de kerk.

Lees verder

Maandagvoormiddag 4/12 dienst burgerzaken gesloten

donderdag 30 november 2023

De dienst burgerzaken is gesloten op maandag 4/12 wegens opleiding. Op maandagavond kan u weer terecht bij deze dienst (17.00-19.30).

Lees verder

Ophaling restafval op vrijdag 01.12.2023

woensdag 29 november 2023

De ophaling van het restafval zal deze week gebeuren op vrijdag 01.12.2023. De ophaling van PMD en papier/karton is zoals gewoonlijk op donderdag 30.11.2023.

Lees verder

Sluitingsdagen gemeentediensten november 2023

dinsdag 31 oktober 2023

De gemeentediensten zijn gesloten op:

woensdag 01.11.2023

donderdag 02.11.2023

woensdag 15.11.2023

Lees verder