ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Gemeentehuis

Kerkplein 3
9667 Horebeke

055/45 52 35
info@horebeke.be

Openingsuren

Maandag tot vrijdag:
09:00 - 12:00
Maandagavond:
17:00 - 19:30

Aangifte overlijden doodgeboren kind

'Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist.' (Manu Keirse)

 

  • Als een kindje dat meer dan 180 dagen (26 weken of 6 maanden) gedragen werd kort voor of na de geboorte overlijdt, moet hiervan, zoals bij elk ander overlijden, een akte van overlijden worden opgesteld. De aangifte moet gebeuren bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de plaats van bevalling. Hiervoor dient een overlijdensattest en een medisch attest voorgelegd te worden.
  • Werd het kind tussen 140 en 179 dagen gedragen, dan kan het wettelijk worden aangegeven, maar dit is geenszins een verplichting. Het kindje kan officieel een voornaam krijgen, maar een familienaam wordt niet vermeld. De ouders vragen de opmaak van de akte bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de plaats van bevalling. Hiervoor dient een medisch attest voorgelegd te worden waaruit blijkt dat de zwangerschap een einde nam tussen de 140 en 179 dagen.
  • Bij een zwangerschapsverlies en ongeacht de zwangerschapsduur, heb je het recht je kindje te laten begraven of cremeren. Sterrenkinderen kunnen ook op de gemeentelijke begraafplaatsen in Horebeke een laatste rustplaats krijgen.