ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Gemeentehuis

Kerkplein 3
9667 Horebeke

055/45 52 35
info@horebeke.be

Openingsuren

Maandag tot vrijdag:
09:00 - 12:00
Maandagavond:
17:00 - 19:30

Rattenbestrijding

Horebeke is aangesloten bij vzw RATO voor de bestrijding van ratten.

RATO staat voor Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen. RATO werkt met professionele medewerkers, die zich toeleggen op uitvoering van rattenbestrijding, exotenbeheersing en werkzaamheden in het buitengebied.

De basis van de rattenbestrijding is gebiedsdekkend speurwerk. Een speurder gaat actief op zoek naar sporen van zowel bruine als muskusratten. De hele gemeente wordt op deze wijze grondig onderzocht. Meteen bij het vinden van een haard op openbaar terrein wordt ingegrepen. Voor muskusratten met fuiken en klemmen, voor bruine ratten met het plaatsen van lokazen. Zo wordt voorkomen dat er pas opgetreden wordt als er een plaag uitbreekt. Preventie is een belangrijk aandachtspunt.

RATO staat in de eerste plaats in voor de rattenbestrijding op openbaar domein, maar daarnaast biedt de vzw ook advies en hulp aan voor particulieren.  Inwoners van Horebeke kunnen hiervoor gratis beroep doen op de vzw RATO.

Heeft u last van ratten en wenst u van deze gratis dienstverlening gebruik te maken, gaat u best als volgt te werk:

  1. U meldt het probleem aan de gemeente per mail, telefonisch of via het meldingsformulier op de Horebeke-app.
  2. Een professionele bestrijder contacteert u om een afspraak vast te leggen. U dient dus aanwezig te zijn op het ogenblik dat de RATO-medewerker aan huis komt.
  3. U krijgt advies en wordt gewezen op het voorkomen of wegnemen van de oorzaken van de aanwezigheid van ratten, nl. voedsel en schuilplaats. De focus ligt dus op preventie.
  4. Naar inzicht van de medewerker kan een éénmalige bestrijding uitgevoerd worden, waarna u aan de hand van het advies zelf de bestrijding verderzet.