ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Gemeentehuis

Kerkplein 3
9667 Horebeke

055/45 52 35
info@horebeke.be

Openingsuren

Maandag tot vrijdag:
09:00 - 12:00
Maandagavond:
17:00 - 19:30

Kids-ID

De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar. Het bevat alle identiteitsgegevens van uw kind én zijn of haar foto, alsook de namen van de ouders.

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland. De kaart is geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart.

De Kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst “Hallo Ouders” biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf zes jaar kunnen de kaart met pincode ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet.

Geldigheidsduur

Een Kids-ID is altijd drie jaar geldig. De Kids-ID blijft geldig tot de vervaldag ook al is uw kind ondertussen 12 jaar geworden.

De Kids-ID moet ook niet vervangen worden wanneer het kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld en kan dus worden aangepast door de gemeente waarnaar het kind zal verhuizen.

Aanvraag

De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders (met ouderlijk gezag) en is enkel verplicht als u met uw kind naar het buitenland gaat. U vraagt de Kids-ID aan bij het gemeentebestuur waar het kind is ingeschreven. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Wanneer u de Kids-ID aangevraagd hebt, krijgt u een aantal codes toegestuurd per post. U brengt de codes mee bij het afhalen van de Kids-ID op het gemeentehuis. Ook bij de activering van de kaart moet het kind aanwezig zijn in het gemeentehuis.

Opgelet, het aanmaken van de Kids-ID duurt 2 tot 3 weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de Kids-ID dus tijdig aan!